#ninaertfutok

Nina története

A kis Blaškovič Nina egy négyéves, csípőficammal született, csupa báj kisharcos. Keszegfalván él családjával. Eddig közel száz orvosi procedúrán esett át. Keményen harcol, és soha nem adja fel.
Következzen Nina története, az anyukája, Erika elbeszélésében:
“37 éves voltam, mikor Nina megszületett. Tervezett baba volt. Több tesztet elvégeztettünk a terhességem alatt, így a genetikait is, és mindegyik rendben volt. Viszont a 3D vizsgálaton kiderült, hogy lányunk kicsit befelé fordítja a lábát. Azt mondta a pozsonyi doki, hogy ez nem gond, az ő fiának mindkét lába “donga“ volt, így megnyugodtunk. November 7-én magas vérnyomással kórházba kerültem és másnap reggel császármetszéssel, 2600 grammal és 46 centivel megszületett a kis angyalkánk, Nina. Lába kicsit befelé fordult, de végül is nem volt annyira más, ezzel a kis hibájával is tökéletes baba volt.

 

Hazajöttünk a kórházból és pár napjára rá már mentünk Pozsonyba a Kramárera a lába miatt. Itt a doktornő ránézett és annyit mondott, szükséges egy csípő ultrahang. Megcsinálta. Leültetett bennünket és magyarázni kezdett: A dongaláb általában kísérő betegség. Ninának súlyos csípőficama van. Azonnal be kell feküdnünk a kórházba, mert 3 hétre fel kell függeszteni a kislány lábát, közben begipszelik és utána következik altatás alatt az achillotómia és a csípőgipsz felhelyezése. Ami ezután következett, az minden szüő rémálma. Ninát kikötözték, közben a kicsi lábát gipszelték és igazán hősiesen tűrte. 21 napig lógott. Csak akkor kötötték le, mikor a lábát újragipszelték. Az utolsó napon, az utolsó gipsz levételekor, azonban szörnyű látvány fogadott. A gipsz alatt dekubit (felfekvés miatt kialakult seb) keletkezett. Reggel Ninát nehéz szívvel levittem a műtőbe, de hiába vártam, hogy visszahozzák. Csak üzenet jött a doktornőtől, hogy menjek a szobájába.
Ninánál intubációs gondok léptek fel és az sürgősségire szállították, ahol már nem lehettem vele. Három hosszú nap után áttették a sebészetre. December 23-án, egy szörnyű hónap után és egy nappal karácsony előtt hazavihettük végre Ninát az óriás gipszével. Kétnaponta vissza kellett járnunk, kitisztíttatni a sebeket. Kislányunk megszokta az óriási gipszet, így is boldog baba volt és mi is azok voltunk, mert egy kicsit végre együtt lehetett a család. Négy hét múltán újra Kramáre, újra altatás és átgipszelés. Még nehezebb szívvel, mint előzőleg, levittem a műtőbe. Mivel már tudták, hogy gond lehet, ezúttal jobban felkészült a csapat.

 

Gondoltuk mi. Vártam, reménykedtem, hogy hozzák a kis angyalkát az új gipszében és minden rendben megy majd tovább. Hozták is, de gipsz nélkül. Később jött a doktornő és elmondta a szomorú hírt, Ninára komoly műtét vár. Addig is rögzítőt kell viselnie. Nem volt választás, álltunk elébe. Nina ezt is megszokta és hangos nevetésével mindenkit elvarázsolt. Szeptember 29-re tették a műtétet, Dr. Chladek Prágából jött a kicsi Ninához, hosszú műtét volt és a lábadozás fájdalmas. A 8 hét gipszben lassan telt, de a mi kis harcosunk így is mászott, ahová akart-eljutott. Gipsz után rögzítő. Egy évesen elkezdtük tornáztatni.

 

Rendszeresen jártunk vissza ellenőrzésre és végül a neurológusnál kötöttünk ki, mert Nina nem állt lábra. Genetikai kivizsgálásra is elvittük, ahol pár hónap után kiderült, hogy nagyon ritka rendellenességgel született, xp22,31 kromoszómája 3x annyi, mint másnak. Mivel még nem találkoztak hasonlóval, segítséget, tanácsot nem kaptunk. Közben Nina kitartóan tornázott, tornázott, tornázott. Mi pedig rémülten néztük, hogy a donga lábacskája ferdül vissza. Felkerestük Dr. Szabó Miklós Károly dongaláb specialistát Pesten, aki elvállalta Nina gyógyítását.
Sok doktorral találkoztunk ezalatt a két év alatt, de Szabó doktor úr különleges volt. Ő nem a munkáját végezte, ő meg akarta gyógyítani a gyermekeket! Szerette Ninát, kedvesen szólt hozzá! Négy hétig, minden héten átgipszelte a lábát, és az ötödik héten befeküdtünk a Heim Pál gyermekkórházba, ahol nyílt achillotómián esett át a kislányunk. Utána következett 4 hét gipsz. Nina ezt is megszokta. Sőt közben tornázni hordtuk Bonová Kveta nénihez. Mikor lekerült a gipsz, 2019 márciusában, hihetetlenül boldogok voltunk. Megkezdődött angyalkánk újabb harca a kis testével. Kerestük a neki megfelelő rehabilitációs központot, ahol majd segítenek nekünk lábra állítani a lányunkat. Nyáron újabb diagnózist kapott Nina.

 

Alsó végtagi bénulás, paraparézis. Ledöbbentünk. Ám mindezek után sem adtuk fel, nem keseredtünk el. Ameddig ő boldogan és mindent beleadva tornázik, addig nem lehet baj. 2019-ben 9 rehabilitációs héten vettünk részt különböző kórházakban és intézményekben. Sajnos ezeket a rehabilitációkat a biztosító nem téríti, de mindent megteszünk a pici lányért, hogy a maximumot hozzuk ki belőle. A legcsodálatosabb dolog, hogy két hete már pár lépést megtett egyedül! A kezelések nélkül viszont lehetséges, hogy még mászni sem tudna. Nina erős, okos kislány meg fog gyógyulni, csak még rengeteget kell dolgoznia érte.”

Szeretnél csatlakozni a DGS Sprinthez, de nem tudsz részt venni a futáson? Sebaj!
Támogathatod Nina gyógyulását az alábbi hivatalos gyűjtőszámlán keresztül.

IBAN: SK23 5200 0000 0000 1626 2662

#ninaertfutok #dgsprint2020

verejná zbierka registrovaná pod číslom: 401-2020-0012867
/DGS Sprint 2020/Zbierka na liečbu pre Ninu Blaškovič/

 

Regisztráció a futásra:

Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.

Weöres Sándor